Reflü hastalığının ameliyatsız bir tedavisi yoktur. Aşağıda sıralanan diyet ve değişik önlemler, o ya da bu nedenle ameliyat olmayan ya da olamayan hastaların; ilaç almanın yanı sıra ömürleri boyunca uymaları gereken tavsiyelerdir.
Sosyal yaşam ve beslenmenin düzenlenmesi reflünün anatomik/mekanik sebebini ortadan kaldırmaz fakat yakınmaların azalmasına yardımcı olabilir.
Bu düzenlemeler:
1. Tıpta LES olarak bilinen alt yutma borusu büzücüsünde sıkılığı artırarak
2. Yutma borusu tahrişini azaltarak
3. Reflü sayısını ve reflü olan sıvı hacmini azaltarak etkili olurlar.
LES SIKILIĞI YA DA BASINCINI ARTIRMA YÖNTEMLERİ
- Proteinden zengin beslenmek
- Yağları kısıtlamak (45 gr/günden aza indirmek) (Yağ kısıtlamasının olumlu etkisi kesin ispatlanmamıştır)
- Kızartmalardan uzak durmak
- Nane ya da baharat gibi katkı maddeleri içeren gıda ve içeceklerden kaçınmak
- Alkol, kahve, çikolata ve demli çaydan kaçınmak (dekafeine kahve de mide asit miktarını arttırdığı için kötüdür), soğan-sarımsak yememek
YUTMA BORUSU TAHRİŞİNİ AZALTABİLEN ÖNLEMLER
- Alkol, kafeinli içecekler (kahve, çikolatalı süt, sıcak çikolata, kolalı içecekler, çay gibi), gazlı meşrubatlar, limon / asit içeren içecekler, domatesli gıdalar ve baharatlı ürünlerden, sarımsak, soğan, tarçın, susam içeren gıdalardan kaçınmak
- Yoğurt, jelatin içeren ya da puding gibi hazmı kolay gıdaları tercih etmek
MİDE ASİT MİKTARINI ARTTIRMAMAK İÇİN DİKKAT EDİLECEKLER
- Tüm kafeinli içecekler (kahve, çay, bazı sodalar) ve dekafeinli kahve içmemek
REFLÜ SAYISI VE HACMİNİ AZALTABİLEN ÖNLEMLER
- Üç öğün bol yemek yerine, 2-3 saatte bir az az ve sık yeme alışkanlığı edinmek. Temel felsefe birim zamanda “midenin fazla doldurulmaması” ‘ dır. Örneğin bir makarna yenilecekse suyun bununla beraber değil de bir saat daha önce ya da sonra alınması daha doğru olacaktır
- Yavaş ve bol çiğneyerek yemek, diş problemleri varsa mutlaka çözümlemek. Bu amaçları sağlayabilmek için her lokmadan sonra çatalı bırakmak ve her lokmayı en az 10 kez çiğnemek
- Sıvıları tercihen yemek esnasında değil, yemekten bir saat önce ya da yemek sonrasında almak
- Kilo vermek (Bazı kilolu hastaların tüm reflü şikayetleri 10-15 kg verdiklerinde kaybolabilmektedir)
- Kabız kalmamak için bol fiberli (lifli gıdalar) beslenmek. Kabızlık ıkınma sonucu karın içi basıncında artmaya ve dolayısı ile reflüde de artmaya yol açmaktadır. Ülkemizde fiber yani lif karışımları Migros gibi süpermarketlerde ticari formlarda satılmaktadır ve bunlar her türlü yemeğe ek-katkı olarak katılabilirler.
SOSYAL YAŞAMLA İLGİLİ ÖNLEMLER
- Yemeklerden sonra en az 2-3 saat boyunca kesinlikle uzanmamak, yatmamak
- Yatağın baş ucunu 20 cm kadar yukarı kaldırmak. Bu tercihan yatağın baş ucu ayaklarının altına konulan takozlarla yapılmalı, yastık arttırmaya güvenilmemelidir. Bu amaçla üretilmiş özel reflü yatak ya da yastıkları ise tabiki kullanılabilirler ancak pahallıdırlar.
- Dar kemerler ya da beli daraltıcı korse ve benzeri giysilerden kaçınmak
- Tercihan sol yanına yatmak
- Sakız çiğnemek, bon bon şekeri yemekden kaçınmak. Sakız çiğnerken ya da bonbon şekeri yerken yutulan hava geğirmeye ve daha fazla reflüye neden olabilir. Sakız çiğnemenin salya miktarını artırarak olumlu etkisi olabileceği de bilinmelidir.
- Sigara içmemek. Sigara içerdiği nikotinin yutma borusu alt ucu büzücüsünü gevşetici ve mide asiditesini artırıcı etkileri nedeniyle daha fazla reflü problemine yol açabilir.
- Ağrı kesicilerden uzak durmak ancak mecburen alınacaksa “Tylenol” gibi “Acetaminophen” içeren ilaçlar kullanmak ve aspirin, ibuprofen, naproxen almamak.
REFLÜ BELİRTİLERİNİ ARTTIRABİLEN İLAÇLAR
- Kalsiyum kanal blokürleri, B-agonistler, alfa-adrenerjik agonistler, teofilin, nitratlar, sedatifler ve bazı antidepresanlar*, sekretin, kolesistokinin, glukagon, somatostatin, progesterone, morfin (Bunların tümü LES basıncını düşürücü etki gösterirler)
* Herhangi bir kalp, nefes açıcı ve sakinleştirici ilacı kullanma durumunda reflü problemi de olanların bunu mutlaka danışmalarında yarar vardır
Listeyi bilgisayarınıza indirmek için tıklayın.