Gastroösefageal Reflü Hastalığında Günlük Alışkanlıkların ve Beslenmenin Düzenlenmesi
Hastalığın tedavisinde, yaşam şartlarında ve beslenme alışkanlıklarında yapılacak bazı düzenlemeler önemli yer tutmaktadır
Ancak: anlatılacak önlem ve yöntemlerin bir reflü hastasına ne oranda iyi geleceği aslında „kanıta dayalı tıp“ konusu olmayıp yüzbinlerce olgudan elde edilen klinik deneyimlere dayalıdır. Bu önlemlerin yararlı olabileceğine dair kesin ve net bilimsel kanıtlar bulunmamasına karşın zamanımızda tüm ülkelerde ve tıp kitaplarında ciddi reflü hastalığı tedavisinde; ilaç tedavisinden önce ya da buna eşlik edecek biçimde uygulanılmaları tavsiye edilmektedir. Oysa etkin ilaç tedavisi ile tamamen rahatlamış bir hastada tüm bu önlemlerin de kesin kez uygulanması gerektiğine dair bilimsel kanıt yoktur.
Bu bilgilerin ışığında reflü hastasının uyması gereken önlemleri özetlersek; Cola, soda gibi gazlı içecekler içmemek, öğünlerde mideyi tıka basa doldurmamak, özellikle akşam son öğünde fazla yememeyi sağlık vermek, yemeğin ardından hastanın hemen yatmamasını ve en az 2-3 saat beklemesini tembihlemek, dar korse ve kemerler takmamasını, dar pantolonlar giymemesini söylemek, yatağın baş kısmını kısmen yukarı kaldırmak ve kilo verdirmek gibi yöntemler reflü hastasının kısmen rahatlamasına yardımcı olurlar. Hafif reflü şikayetleri bulunanlarda bu önlemler hastanın tamamen rahatlamasını bile sağlayabilmektedir. Örneğin ileri derecede kilolu bir reflü hastasında basit önlemlerle ve sadece kilo verdirerek hiç ilaç dahi kullanmadan reflü şikayetleri nadiren de olsa tamamen ortadan kaldırılabilmektedir. Ayrıca sigara içmenin de hem ağız kuruluğu yaparak ve hem de nikotinin yutma borusu alt ucunu gevşetici etkisi ile reflü belirtilerini arttırabileceğini vurgulamak gerekir. Reflü hastasındaki belirtilerin asıl nedeni yutma borusu alt ucunun tahrişi olduğu için bu tahrişi arttırabilecek limonlu , asitli yiyeceklerden, koyu çay ve kahveden ve domatesli gıdalardan da kaçınmalıdır hasta. Nedeni tam bilinmemekle birlikte yutma borusu alt ucundaki anti-reflü mekanizmalara zararlı olarak reflüyü arttırdığı bilinen diğer gıda maddeleri ise; çikolata, sarımsak, soğan, nane, ve yağlı yiyecekler olarak özetlenebilir. Gene alkol alımının da kısıtlandırılması gerekmektedir.
Form 6